Medlemsengagemang och lojalitetsarbete

Engagemang och lojalitet – mer än medlemskap

Att arbeta med engagemang och lojalitet inom medlemsorganisationer, som fackförbund, kan ibland verka annorlunda från en  försäljningsprocess. Men i själva verket bygger båda på samma grundprinciper! Oavsett om vi kallar det för medlemskap eller “försäljning” handlar det om att skapa långsiktiga relationer och erbjuda värde som gör att någon vill vara kvar. 

För fackförbund handlar detta ofta om att erbjuda ett tryggt och fackligt stöd som medlemmarna känner att de kan lita på. Det är här relationen byggs – när medlemmarna ser ett konkret värde. Speciellt under dessa tider med ett krig i Europa och en instabil inflation är det tryggheten som som primärt skapar värdet.

Men engagemang handlar om mer än att bara vara med. Det handlar om hur aktivt och känslomässigt investerad en medlem är i sin organisation. Det kan visa sig genom att de deltar i aktiviteter, söker hjälp vid svåra situationer eller engagerar sig i frågor som påverkar deras arbetsliv. För ett fackförbund innebär engagemang att medlemmarna ser värdet i att vara del av något större – att de får stöd när de behöver det, att de har en röst och att deras fackliga organisation står bakom dem i deras arbetsliv.

Men utmaningen ligger i att engagemang inte alltid mäts på rätt sätt. Ofta fokuserar vi på att se om någon är medlem eller inte, utan att fråga medlemmarna om de verkligen känner sig engagerade och stödda. 

Medlemmar kan vara formellt registrerade men saknar det känslomässiga engagemang som får dem att stanna kvar på lång sikt. Hur kan vi fördjupa relationen med varje medlem?

Smarketing – ett samarbete för ökat engagemang

Smarketing står för samverkan mellan sälj och marknadsföring.

Det vi pratar om helt enkelt är en samordnad medlemsstrategi eller integrerad kommunikation som man uppnår genom att föra samman olika funktioner som medlemsvård, kommunikation och rekrytering. Inom en organisation ett samarbete mellan medlemsservice, kommunikation och de som arbetar med medlemsvård och engagemang.

Om avdelningarna arbetar tätt tillsammans skapas en enhetlig och relevant upplevelse för medlemmarna. Det handlar inte bara om att få någon att bli medlem, utan om att ständigt förnya och stärka relationen genom att förstå och möta deras behov – särskilt när det gäller fackligt stöd.

Genom att kombinera då så kallad “smarketing” med ett starkt fokus på att erbjuda tydligt och relevant stöd kan vi skapa en resa för medlemmarna som känns både meningsfulla och trygga. 

Från transaktion till relation

Många medlemsorganisationer, inklusive fackförbund, ser medlemskap som en enkel transaktion – att man antingen är medlem eller inte. Detta synsätt missar ofta det viktiga med engagemang. Medlemskap handlar inte bara om att registrera sig, utan om att bygga en långvarig relation där medlemmen känner sig stöttad och uppskattad.

Engagemang och lojalitet hänger ihop med hur väl vi bygger den relationen. När medlemmar känner att de får det stöd de behöver, oavsett om det gäller arbetsrätt eller personlig utveckling, är det mer sannolikt att de stannar kvar och är aktiva. Genom att använda en strategi där vi fokuserar både på att rekrytera nya medlemmar och att ta hand om de befintliga, kan vi skapa en mer långsiktig och förtroendefull relation istället för en ren transaktion.

Fem tips för hur du kommer igång eller vidareutvecklar arbetet för att engagera och lojalisera medlemmarna

Samla in insikter från medlemmarna

Hur? Börja med att fråga medlemmarna om deras upplevelse av fackligt stöd, vilka aktiviteter de deltagit i, och vilka de upplever som mest värdefulla. Använd enkätundersökningar, fokusgrupper eller personliga intervjuer för att samla dessa insikter.
Exempel: Fråga medlemmarna hur de upplevde stödet vid till exempel en arbetsplatskonflikt eller arbetslöshet. Detta ger er en djupare förståelse för vilka stödinsatser som verkligen gör skillnad och var ni kan förbättra era tjänster.

Integrera smarketing – samarbete mellan funktioner

Hur? Skapa ett samarbete mellan de funktioner som hanterar medlemsrekrytering, medlemsvård och kommunikation. Istället för att tänka på dessa funktioner som separata enheter, kan ni arbeta tillsammans för att säkerställa att medlemmarna får ett sammanhängande och konsekvent budskap om vilka fackliga förmåner och stöd de har tillgång till.
Exempel: Medlemsservice och kommunikation kan arbeta ihop för att utveckla en strategi som inte bara lockar nya medlemmar, utan också engagerar och behåller befintliga medlemmar. Om en ny medlem ansluter, kan ni samordna så att de direkt får välkomstmaterial som förklarar alla fördelar med sitt medlemskap, följt av kontinuerlig uppdatering om relevanta fackliga tjänster och aktiviteter.

Skapa ett mätbart lojalitetsindex

Hur? Mät medlemmarnas engagemang genom att utveckla ett lojalitetsindex baserat på deras aktivitet, nöjdhet och användning av fackliga tjänster. Definiera vilka indikatorer som är viktigast för er – det kan vara antal deltaganden i utbildningar, kontakter med facket för rådgivning, eller hur ofta de tar del av fackets nyhetsbrev och annan kommunikation.
Exempel: Ni kan sätta upp ett lojalitetsindex som visar hur många medlemmar som har deltagit i en facklig utbildning under det senaste året, hur många som använt rådgivningstjänster eller hur ofta de har loggat in på er medlemsportal. Detta ger er en tydlig bild av vilka medlemmar som är aktiva och engagerade, och vilka som kan behöva mer riktad kommunikation för att öka deras engagemang.

Fokusera på individuell kommunikation

Hur? Segmentera era medlemmar baserat på deras specifika behov och intressen. Skicka riktade budskap som är relevanta för varje medlem och som speglar deras situation. Om någon nyligen har sökt fackligt stöd, följ upp med ytterligare information om hur facket kan hjälpa i liknande situationer.
Exempel: Om en medlem precis har använt fackets rättsliga stöd för att lösa en konflikt på arbetsplatsen. Följ upp med ett mejl där ni tackar för att de nyttjade tjänsten och erbjuder ytterligare resurser, som en guide till deras rättigheter på jobbet eller inbjudan till ett seminarium om arbetsrätt eller liknande.

Utveckla lojaliserande aktiviteter

Hur? Skapa meningsfulla aktiviteter som engagerar medlemmarna och ger dem något tillbaka. Det kan vara allt från webinarier om relevanta arbetsmarknadsfrågor till sociala event eller mentorsprogram. Genom att erbjuda aktiviteter som känns relevanta för medlemmarnas arbetsliv, stärker ni deras relation till fackförbundet.
Exempel: Ni kan anordna en serie online-seminarier om arbetsrätt, där medlemmarna kan ställa frågor direkt till experter, eller utveckla ett mentorprogram där erfarna medlemmar kan hjälpa nyare medlemmar att navigera i sin karriär. Dessa typer av aktiviteter skapar ett djupare band mellan medlemmen och fackförbundet och ger ett tydligt värde som stärker lojaliteten.

Intresserad av hur vi kan hjälpa er ideella organisation?

Hör av dig till våra experter för vägledning, frågor eller vid intresse för ett samarbete.